Premiul Turing acordat celor trei pionieri ai inteligentei artificiale

Premiul Turing din anul 2018, cunoscut ca Premiul Nobel al informaticii a fost primit de un trio de cercetatori care au pus bazele actualului boom in ceea ce priveste inteligenta artificiala.

Lui Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton si Yann LeCun numiti adeseori ”nasii inteligentei artificiale” le-au fost recunoscute meritele si oferita suma de 1 milion de dolari pentru munca lor in ceea ce priveste un subdomeniu al AI(artificial intelligence) si anume conceptul de deep learning. Tehnicile pe care cei trei le-au dezvoltat in anii ’90 si 2000 au facut posibili pasi uriasi in probleme precum interpretarea visuala a mediului inconjurator a computerelor si recunoasterea limbajului. Pe munca lor este sprijinita actuala proliferare a tehnologiei AI, de la automobile care se conduc singure la dispozitive care ar putea oferi diagnostice medicale automatizat cu interventie umana minima spre deloc.

Probabil majoritatea ne-am intersectat cu aplicatii ce se trag din ceea ce au descoperit si inovat Bengio, Hinton si LeCun in materie de algoritmi. De exemplu sistem de recunoastere faciala cu care ne deblocam mai nou telefoanele si modul inteligent prin care ne este sugerat ce sa tastam in urmatorul mesaj sau email trimis nu ar fi fost posibil fara cercetara facuta de ei.

Cei trei au o activitate proeminenta consacrata deja in ceea ce priveste inteligenta artificiala, dar in acelasi timp sunt foarte implicati in mediul academic si cel industrial. Asa se face ca Hinton isi imparte timpul intre Google si Universitatea din Toronto, Bengio este profesor la Universitatea din Montreal si a pornit compania numita Element AI, iar LeCun lucreaza la Facebook ca autoritate suprema in ceea ce priveste AI si preda la New York University.

Jeff Dean, seful Google in materie de AI, aplauda de asemenea reusitele celor trei si afirma ca retelele neuronale dezvoltate de ei sunt responsabile pentre avansul urias pe care il are informatica in zilele noastre si ca la baza acestui progres sunt tehnicile fundamentale ale castigatorilor premiului Turing.

Bengio, Hinton si LeCun au inceput sa faca schimb de idei de la sfarsitul anilor ’80 si au trecut prin perioade interesante inclusiv pe la jumatatea anilor ’90 si inceput mileniului trei. Inteligenta artificiala intampinase anumite blocaje si astfel lumea si-a pierdut interesul, deci si investitiile si atentia catre domeniu erau reduse. Orice se publica pe acest domeniu nu se putea bucura de un interes mare din partea nimanui si chiar domeniul in sine ajunsese sa aiba o reputatie nu foarte buna fiind un pic tabu totul, dupa cum ne spune chiar LeCun.

Dar toate asta nu au contat si au continuat sa cerceteze, iar in momentul in care au primit finantare de la guvernul Canadian s-au putut organiza, face workshop-uri si tabere de vara pentru a incepe o comunitate care sa apartina acestui domeniu interesant ce din anul 2012 a avut parte de o crestere exponentiala.

“Nasii AI” au realizat faptul ca daca va fi ca cercetarea si descoperirile sa continue pe o panta ascendenta in ceea ce implica inteligenta artificiala este nevoie de oameni care sa furnizeze noi idei si metode prin care se pot face lucrurile mai eficient, iar exemplul si rezultatele muncii lor incurajeaza tineri de pretutindeni.